Vriend rol treinreis NiAnderRu

Vriend rol. Het leven is net een treinreis!

Het leven is net een treinreis! Tijdens die reis ontmoeten we al die mensen die een bepaalde rol spelen in jouw leven. Voor een langere of kortere periode. Afhankelijk van de fase in ons leven. Vorige weken had ik het over de ouderrol en de partnerrol. Hoe zit dat bij de vriend rol?

Sommige passagiers reizen de hele treinreis mee

Terug naar die treinreis. Je zit in een HSL, een intercity, een stoptrein of een boemeltje en komt langs stations waar je wel of niet overstapt. Sommige medepassagiers reizen de hele reis met je mee, anderen stappen over in een andere trein of vervolgen hun route terwijl jij overstapt.

Familie, klasgenoten, leraren, collega’s, kennissen, vrienden, allemaal reizen ze op enig moment met je mee en hebben in meer of mindere mate invloed op je reis.

Neem je vriendschappen bijvoorbeeld. De ene vriendschap is langdurig waarbij je regelmatig voor een korte of langere tijd in dezelfde trein zit. De andere vriendschap is korter, afhankelijk van de levensfase en situatie waar je in zit. Je reist een bepaalde periode intensief met elkaar mee, maar wanneer de wegen scheiden is dit ook het einde van de vriendschap. Herkenbaar?

Collega's kunnen een vriend rol krijgen

Binnen een team kan het voorkomen dat het collegiale contact een vriendschappelijk karakter krijgt. Zeker wanneer er intensief met elkaar wordt samengewerkt. Je ziet je collega’s vaker en langer aaneengesloten dan je directe naasten. Naast vriendschappen heb ik daarnaast menig relaties zien ontstaan binnen de samenwerkingsverbanden waarin ik heb gewerkt. Dit is een situatie van heel andere orde en daarop ga ik in deze blog niet verder in.

Als teamcoach ben ik me bewust van de mogelijkheid dat het collegiale contact van een aantal teamleden een vriendschappelijk karakter heeft. Zeker wanneer dit de samenwerking bemoeilijkt met collega’s waarmee dit er niet is. Dat er vriendschappelijk contact is tussen teamleden wil niet per definitie zeggen dat de samenwerking daardoor wordt bemoeilijkt. Ik probeer dit boven tafel te krijgen door te luisteren naar de deelnemers in de groep, te observeren welke onderlinge interacties er plaats vinden en door het gebruik van groepsopdrachten die ingaan op waarden en/of een systemische achtergrond kennen. 

"De ene vriendschap is langdurig waarbij je regelmatig voor een korte of langere tijd in dezelfde trein zit. "

Inzet gedrags- of communicatieprofielen

Wanneer in een opdracht gekozen wordt voor de inzet van gedrags- of communicatieprofielen kan de uitkomst van de verschillende profielen al veel zeggen over de kans dat er collegiaal contact is met een vriendschappelijk karakter. Of dat de kans bestaat dat er een collega tussen zit die last heeft van het onderlinge contact dan wel het gebrek daaraan. Als ik gebruik maak van profielen is dit echter altijd om tot gesprek te komen en gebruik ik ze nooit als absoluut middel.

5 Teamsessies cadeau

Graag nodig ik jullie uit voor een teamsessie om samen te onderzoeken hoe het bij jullie in je team zit en in hoeverre er ruimte is een verbeterslag naar elkaar te maken. De eerste 5 teams krijgen deze teamsessie cadeau. Goed om te weten; we gaan een dagdeel met elkaar aan de slag. Dit kan je goed inzetten als teamuitje of als aftrap van een traject om de samenwerking te optimaliseren.

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

> Lees ook mijn blog over de ouderrol en partnerrol.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *