Partnerrol NiAndeRu

Partnerrol! Hoe zit dat binnen jouw team?

Partnerrol! Hoe zit dat binnen jouw team? Welke ruimte is er om het met elkaar te hebben over de relaties en de partnerrol die je hebt? Zijn dat hilarische anekdotes, stoere verhalen, gemopper en geklaag over…. of gaat dat verder? Ben je elkaar nabij in hoog- en laagtijdagen of wanneer er, al dan niet uit eigen keuze, geen sprake is van een partnerrelatie? 

Teamcultuur bepaalt gesprek over partnerrol

Aan mijn huwelijk zijn diverse relaties van korte of langere duur voorafgegaan. Ik merk dat het in die tijd geen onderwerp van gesprek was binnen de teams waarin ik als stagiaire of (vaste) uitzendkracht werkte. Dit kan te maken hebben met de tijdelijkheid van de functies, de levensfase waarin ik zat of dat het niet in de teamcultuur zat hierover met elkaar te praten. Dat weet ik eigenlijk niet meer. 

"Flauwe grappen en anekdotes werden vaak random gedeeld."

Weet jij wat er bij je collega's speelt?

In de teams waarin ik later een vaste job had was er een varia aan manieren waarop de relaties en de rol van partner onderwerp van gesprek was. Allereerst was leidend of en wat iemand kwijt wilde en bij wie. Flauwe grappen en anekdotes werden vaak random gedeeld. Van de hoogtijdagen wist over het algemeen ook iedereen wel. Dat iemand het moeilijk had in zijn of haar relatie was niet algemeen bekend, tot het moment dat de relatie over was. En dan nog was het heel bepalend wat degene hierover kwijt wilde, en bij wie. De relatiestatus was vaak wel iets waar ik bij een nieuwe collega naar vroeg. Eerst vanuit nieuwsgierigheid; voor het werk zelf was het immers niet direct van belang. In een latere fase vanuit een dieperliggende behoefte mijn collega daadwerkelijk beter te leren kennen. Dat geeft verbinding die nodig is voor teamwerk.

Als ik terugdenk en kijk naar mijn rol als teamcoach nu, zijn er naar mijn idee parallellen te trekken in de rol van partner en de wijze waarop je in relatie tot collegae staat of wil staan.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hiernaar kijken.

>> Lees ook meer over mijn blog over de ouderrol en vriend rol.

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *