10 tips voor een goede balans

10 Tips om werkstress te verminderen en goed in balans te zijn tijdens de Week van de Werkstress

In Nederland neemt het aantal werkenden met burn-outklachten gestaag toe. Vorig jaar waren er 1,6 miljoen mensen met deze klachten, tegenover 1,3 miljoen het jaar ervoor. Dit wijst op een groeiend probleem dat niet alleen de gezondheid van werknemers beïnvloedt, maar ook aanzienlijke kosten met zich meebrengt voor werkgevers. In 2021 resulteerden werkstress-gerelateerde afwezigheidsdagen in maar liefst elf miljoen verloren werkdagen, wat werkgevers naar schatting 3,3 miljard euro kostte.

Waarom werkstress?

TNO wijst op verschillende oorzaken van werkstress. Een belangrijke factor is dat werknemers vaak niet de tijd en middelen krijgen om aan de eisen van hun functie te voldoen. Daarnaast kunnen conflicten op de werkvloer ook bijdragen aan het ontstaan van stress. Meer dan een kwart van de werkenden heeft het afgelopen jaar ten minste één keer een conflict ervaren.

10 praktische tips om (werk)stress te verminderen

  1. Prioriteiten tellen: Maak een lijst van taken op basis van urgentie en belangrijkheid. Richt je op wat echt moet gebeuren en verdeel je tijd effectief. Wees reëel in de haalbaarheid van de taken die je je ten doel stelt. 

  2. Time management: Leer effectief omgaan met je tijd. Maak gebruik van technieken zoals de Pomodoro-methode, Maak gebruik van je agenda om taken in te delen en plan ruimte voor verwerken van mails. 

  3. Communicatie: Bevorder open en respectvolle communicatie door zelf open en eerlijk te communiceren, ook als dat wat moeilijk is. Er is vast iemand die je als het lastig is hierbij kan ondersteunen. Luister naar je collega’s. Dat wil niet zeggen dat je moet doen wat ze zeggen maar dat je ze echt “hoort”. 

  4. Ontspanningstechnieken: Leer ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om stress te verminderen. Tijdens een (korte) break een oefening inzetten kan maken dat je daarna meer ontspannen en met meer energie verder kan.

  5. Pauzes nemen: Neem regelmatig (korte) pauzes om je geest te resetten. Kom hierbij echt even van je stoel of werkplek af. Een korte wandeling kan wonderen doen. Zeker nu met de herfst de bladeren mooi verkleuren en de lucht lekker fris is. Maar ook een loopje naar de pantry of de gang op en neer is al ff lekker.

  6. Grenzen aangeven: Wees assertief over je grenzen. Het is oké om ‘nee’ te zeggen om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt of als je al te veel hooi op je vork hebt genomen. Ook aangeven dat en taak niet haalbaar is binnen de geboden tijd of met de geboden middelen helpt jou werkstress verminderen.

  7. Teambuilding activiteiten: Organiseer activiteiten die de teamgeest bevorderen. Een positieve werkomgeving kan stress verminderen. Ga bijvoorbeeld samen die herfstwandeling maken, organiseer een ludieke competitie of lunch op een vaste dag met z’n allen. 

  8. Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Een gezonde levensstijl versterkt je veerkracht tegen stress.

  9. Hulp zoeken: Aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat stress je overweldigt. Dit kan professionele coaching zijn of praten met collega’s.

  10. Reflectie en vervolgdoelen stellen: Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je werk en stel duidelijke vervolgdoelen. Formuleer deze zo SMART mogelijk. Dit helpt om gefocust te blijven en stress te verminderen.

Conclusie

De Week van de Werkstress is een uitstekende gelegenheid om bewustwording te creëren en actie te ondernemen. Samen kunnen we werken aan jouw werk-privè balans en stress tot een minimum beperken. Remember, jij staat aan het roer van jouw leven en dus ook van jouw welzijn.

Je DuurzaamInzetbaarheidsBudget hiervoor inzetten is voor  jou en je werkgever een mooie manier om hieraan te werken.

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *