Winterdip doorbreken Blue Monday

Winterdip doorbreken

Tips & tricks voor een stralende Blue Monday

Hoe kun je de winterdag doorbreken? Vandaag is het Blue Monday. Deze dag wordt Internationaal gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Hoewel er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is en het uitroepen van deze dag wordt gezien als een marketingstunt, wordt deze dag wel door veel mensen als “blue” ervaren. De eerste barsten ontstaan in de goede voornemens, de dagen zijn nog donker en vakanties nog ver in het verschiet.

Lichtpuntjes in de winter: mijn ervaring met blue

Ook ik ken het zware gevoel tijdens de donkere maanden van het jaar maar al te goed. Jaarlijks ervaar ik in verschillende mate een winterdip. De dagen zijn kort en donker, vooral als het grijs en regenachtig is, ontbreekt me de motivatie om naar buiten te gaan. Ik merk dat mijn energieniveau lager is dan in de langere, zonnige dagen. Het gezellig maken in huis, vooral rond de feestdagen, geeft tijdelijk een boost aan mijn energie. Echter, zodra het nieuwe jaar begint en de lichten van de feestdagen verdwijnen, daalt mijn energie opnieuw, vooral als het buiten somber en regenachtig is. De afgelopen dagen waren een verademing met het zonnetje en de vrieskou. Het feit dat de kortste dag al achter ons ligt, brengt ook enige geruststelling.

Doorbreken van Winterdip: balans en bewustwording

Hoewel ik geneigd ben niet te lang stil te staan bij het gevoel van een overhangende schaduw, erken ik nu bewust mijn jaarlijkse winterdip. Dat is een belangrijke stap. In plaats van erin te blijven hangen, zoals ik het noem, kies ik ervoor om mijn gevoel te gebruiken als een gids. Het draait om bewuste balans, wetende dat er geen licht is zonder duisternis en geen orde zonder chaos. Maar hoe vind ik dan dat evenwicht?

Energieboosters voor de wintermaanden

  • Voor mij is het cruciaal om momenten in te bouwen die extra energie genereren. Een dag zonder wekker, vooral omdat ik een avondmens ben, is essentieel om niet uitgeput te raken. Door het jaar heen plan ik al dagen waarop ik rustig zonder wekker kan ontwaken, en in de donkere maanden voeg ik er nog een extra dagje aan toe.
  • Een bezoek aan de sauna is een heerlijke manier om te ontspannen, bij te praten met mijn saunapartner en letterlijk en figuurlijk schoon naar huis te gaan.
  • Op zonnige dagen maak ik een wandeling. In de donkere maanden ben ik vaak binnen, dus naar buiten gaan voor een wandeling in de zon geeft me een welkome energieboost.
  • Afspreken met vrienden is niet alleen gezellig maar ook cruciaal om niet in mijn eigen bubbel te blijven. Informeel contact met anderen, naast het formele zakelijke contact, geeft me de energie die ik nodig heb.

Persoonlijke tips and tricks winterdip doorbreken

  1. Luister naar je lichaam, herken en erken wat je voelt, en handel daarnaar. Als je minder energie hebt, blijf dan niet doorgaan maar maak een pas op de plaats. Pas je agenda aan op basis van je energieniveau. Identificeer wat energie vraagt (verminder deze activiteiten) en wat energie oplevert (verhoog deze activiteiten).

  2. Leg de lat niet te hoog en wees hierover transparant naar je omgeving. Laat je niet beïnvloeden door externe druk die eisen aan je stelt waaraan je niet kunt of wilt voldoen.

  3. Zoek de buitenlucht op of zorg ervoor dat er natuurlijk licht in je (werk)kamer valt.

  4. Neem dagelijks de tijd om drie dingen op te schrijven waarvan je hebt genoten of waarvoor je dankbaar bent. Door je te richten op positieve aspecten, hoe klein ook, verleg je je aandacht.

  5. Creëer iets om naar uit te kijken, zoals een vakantie, een uitje, of een speciale maaltijd. Het hoeft niet groots te zijn, maar het kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand.

  6. Zorg voor voldoende slaap en beperk alcoholgebruik, wetende dat alcohol een negatief effect heeft op je energieniveau.

Een fijne dag

Ik wens jullie een fijne dag vandaag.

Mocht je vragen hebben of met mij eens willen sparren over hoe je de donkere maanden ontspannen door kan komen neem gerust contact op

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *