Verschillende rollen persoon NiAndéRu

Zoveel verschillende rollen; hoe doe je dat?

Als individu heb je door je leven heen verschillende rollen. Rollen die elkaar afwisselen door de fase waar je in zit. Maar ook de rollen die je tegelijkertijd vervult.

Welke rollen zijn er, en hoe werken deze samen? Daar duik ik de komende periode verder op in. Dat betekent niet dat er nog veel meer rollen zijn dan degenen waar ik aandacht aan besteed. Ook zegt de volgorde niets over de mate van belang die deze rol heeft. Elke rol zegt iets over de plaats en tijd waarin het individu zich bevindt. Maar hoe zit het nu met de onderlinge relatie. Hoe werken de rollen samen?  

De ouderrol

Ieder heeft op zijn eigen manier noten te kraken als het gaat om de ouderrol. Wil of kan je überhaupt ouder worden. En als je dan eenmaal ouder bent, hoe doe je dat dan?

Hoe het “heurt”, daar wordt genoeg over geschreven en gezegd. Daar zal ik dan ook niet verder op in gaan. Wie ben ik om een ander de maat te nemen. Waar ik wel bij stil wil staan is de ouderrol in relatie tot samenwerken.

Als je binnen het team kijkt waarin je werkt, wat zie je dan?  En welke ruimte is er om met elkaar de ouderrol onderdeel te laten zijn van jullie contact.

"Wees er voor elkaar op mens-niveau"

Bewust wel of geen ouder?

Toen ik zwanger was heb ik echt wel even na moeten denken over de manier waarop ik dit nieuws bespreekbaar zou maken. Puur praktisch moesten er natuurlijk dingen geregeld worden, maar ik wist helemaal niet of deze zwangerschap ongewenst of juist onverwacht was. Ouder worden was namelijk niet mijn plan en dat wisten mijn collega’s en leidinggevende. Daarnaast wist ik dat een collega al enige tijd probeerde zwanger te raken. Moest zij dan van een ander horen dat ik zwanger was en hier nog niet blij mee was?

Gelukkig was er binnen mijn toenmalige team ruimte voor elkaar: op mens-niveau. Hiermee bedoel ik dat het met elkaar van gedachten wisselen over o.a. de ouderrol een plek had. De bewuste collega heb ik als 1e individueel ingelicht dat ik zwanger was. Ik kon inmiddels blij zijn voor mezelf en ook haar “waarom jij wel” opvangen. Dit had nooit zo kunnen zijn als er alleen sprake zou zijn geweest van functioneel contact.

Hoe belangrijk is het na moeder- en straks de vaderdag aandacht te hebben voor de collega’s die door hun kinderen zijn verwend. En hoe zeer voelt een collega zich als mens gezien wanneer er ook aandacht is voor de pijn die zo’n dag kan doen wanneer hij/zij ongewenst kinderloos is. Of wellicht voor het eerst zijn/haar ouder niet in het zonnetje heeft kunnen zetten. En hoe is dat voor de collega die bewust geen ouder is.

Ik daag jullie uit deze week eens te onderzoeken wat je van je collega nog niet weet als het gaat om zijn/haar (niet) ouderrol.

>> Lees ook meer over mijn blog over de partnerrol en vriend rol.

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *