succes vieren

Successen moet je vieren

Vandaag een Blog over succes vieren. Vandaag ben ik 1 jaar zelfstandig ondernemer. Waarom ik dit wil vieren beschrijf ik in deze Blog.

Succes

Voor Succes zijn meerdere korte en langere definities te vinden. Mij sprak de omschrijving op de Engelse wikipedia het meest aan. Vertaald naar Nederlands wordt succes hier als volgt omschreven;

“Succes is de staat of voorwaarde om aan een gedefinieerde reeks verwachtingen te voldoen. Het kan worden gezien als het tegenovergestelde van falen. De criteria voor succes zijn afhankelijk van de context en kunnen betrekking hebben op een bepaalde waarnemer of een bepaald geloofssysteem.”

Context en Waarneming

Hoewel aan elke duiding van succes (of falen) een oordeel ten grondslag ligt wordt in deze definitie meegenomen dat dit oordeel afhankelijk is van de context en de waarnemer. Wat voor de één succes is kan voor de ander een “minor accomplishment” zijn.

Voor mij is een jaar zelfstandig ondernemer zijn heel wat. Gezien door de ogen van de eigenaar van een bedrijf dat zijn 25jarig bestaan viert kom ik net kijken. Ik heb dit jaar alle rekeningen netjes betaald en hoewel ik zeker nog doelen heb voor volgende jaren, heb ik alle vertrouwen in mezelf en mijn bedrijf. Dit in tegenstelling tot de (overigens fictieve) eigenaar van eerder genoemde bedrijf die in zwaar weer zit en niet weet of hij het 26e jaar van zijn bedrijf wel mee zal maken.

 Context en Waarneming!!

Vieren

Tot vorig jaar heb ik in loondienst gewerkt. Dit bood mij (sociale) zekerheden die je als ondernemer niet vanzelfsprekend hebt. Zekerheden die ik op verschillende momenten in mijn leven erg belangrijk vond en dacht niet te kunnen missen. Enja op 20 – 30 – 40 jarige leeftijd niet vanzelfsprekend pensioen opbouwen of verzekerd zijn van inkomen, ook als ik (even) niet kan werken, was iets waar ik niet aan moest denken. In loondienst werken was dan ook goed op die tijd en plaats. 

Mijn bedrijf ben ik in 2017 al gestart, naast mijn  baan in loondienst. En hoewel mijn bedrijf afgelopen jaar dus 5 jaar bestond, heb ik dit niet gevierd. Waarom niet?? Voor mij heel simpel, er viel niets te vieren. Ik had een eigen zaak echter tot een jaar geleden bestond deze in hoofdzaak in naam. Ik had naast mijn baan in loondienst niet de energie om hierin te investeren qua tijd, geld en fysieke energie. Ik was loyaal aan mijn werkgever, mijn werk in loondienst ging zowel in mijn hoofd als handelen voor op dat wat ik voor mijn zaak moest/wilde doen. Tot vorig jaar……  

Daarom vier ik vandaag mijn 1-jarig bestaan als zelfstandig ondernemer.

Kleine dingen vieren

In een eerder blog heb ik geschreven “In  onze westerse wereld hebben we te maken met verschillende vormen van normering op basis van sociale conventies en wet & regelgeving. Zie het als een bril met getint glas. De kleur van het glas wordt bepaald door het milieu waarin we worden geboren, welke kleur we hebben, wie onze ouders zijn, welke scholen we bezoeken en van welke clubjes we al dan niet deel uit maken.” 

Ook als het gaat om succes is naar mijn idee voorgaande van toepassing. De kleur van je bril bepaald met welk oordeel je kijkt naar het succes van jezelf of een ander. Bedenk voor jezelf maar eens wat je ziet van de culturele verschillen tussen mensen uit Azië, Europa/Noord-America of Afrika als het gaat om wanneer je succesvol bent. Of bedenk voor jezelf maar eens waar je aan denkt bij succes. Waarschijnlijk wordt waar je aan denkt heel erg bepaald door waar je wieg heeft gestaan, met wie je bent opgegroeid, waar je hebt gewoond en in welke sociale context je je nu bevindt. Vier je elke ogenschijnlijk kleine stap of alleen de grote klappers. 

Ik heb moeten leren oog te hebben voor de “kleine” dingen in het leven en deze te vieren. Het laten binnen komen van een compliment, genieten van de zon op mijn gezicht, de arm om me heen, het gevoel van senang zijn en mijn 1e jaar als zelfstandig ondernemer. Ik had 5 of 10 jaar geleden niet kunnen denken met zoveel innerlijke rust, plezier, voldoening en vertrouwen te staan waar ik nu sta. En dan zijn die kleine dingen eigenlijk ineens heel groot. 

Wie jarig is trakteert

Om met jullie te vieren dat ik een jaar zelfstandig ondernemer ben krijgt degene die voor 01-01-2023 een coachtraject met me afsluit een Disc of een Drijfveer analyse kado. 

 

Hoe?

Neem contact met me op doormiddel van het contactformulier op de website.

Wanneer in December de overeenkomst voor een coachtraject voor jezelf of (een team van) je bedrijf wordt getekend, krijg je een disc óf een drijfveer analyse kado. 

Het coachtraject zal vorm en inhoud krijgen in onderlinge afstemming, gebruikmakend van bij jou e/o je bedrijf passende werkvormen. Disc en/of Drijfveer analyse kan er daar één van zijn. We stemmen samen af welke best passend is en je kado krijgt. Bij de inzet van beide analyses zal er één in rekening worden gebracht. Wanneer we inschatten dat geen van beide analyses passend is zal de kostprijs van een analyse in mindering worden gebracht op de eerste factuur.

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *