Samen op reis naar persoonlijk leiderschap NiaAndeRu

Samen op reis naar persoonlijk leiderschap

Vandaag een Blog over persoonlijk leiderschap vanuit je kern. Geïnspireerd op een workshop door Froukje Wieberdink tijdens het netwerkevent van Start2Bizz dat ik donderdag 16 februari heb gevolgd. Een workshop die zij verzorgde vanuit haar eigen verhaal en met een bijzonder krachtige boodschap aan de aanwezige ondernemers. Froukje vertelt haar ervaringsverhaal, haar verhaal over hoe zij gekomen is waar zij nu staat en hoe zij anderen ondersteunt op hun pad. Zij omschrijft persoonlijk leiderschap vanuit je kern als: “het eigenaarschap nemen over je persoonlijke groeiproces. (H)erkennen wie je werkelijk bent, wie je wilt zijn en wie je hebt te zijn. Meester worden over je eigen denkpatronen en het innerlijke proces waarbij je blijft kijken wat daarvoor nodig is. Zodat je vol zelfvertrouwen jouw werkelijke waarde kunt omarmen en op kunt staan voor wat jij te bieden hebt of wie jij werkelijk hebt te zijn.”

Dit is natuurlijk een mondvol en makkelijker gezegd dan gedaan. Echter ik sla er wel op aan! Waarom ik erop aan sla vertel ik je in mijn Blog.

Persoonlijk leiderschap vanuit je kern

In wat Froukje verteld, beschrijft zij het (voortdurende) proces van persoonlijke ontwikkeling. Een proces waar je, ook naar mijn idee, bewust eigenaarschap over moet nemen om het richting te geven. Ben je wie je wilt zijn en ben je met wie je wilt zijn? Doe je wat je wilt doen en doe je dat met wie je dat wilt doen. Is het antwoord hierop ja, dan lijk je voorlopig goed te zitten en hoef je wellicht niet zoveel. Is het antwoord echter nee, dan heb je wat te doen. Of toch niet??

Ik ben er van overtuigd dat voor alles een tijd en een plaats is. In welke context ook, vaak voel je wel dat er iets wringt of juist erg lekker gaat. In eerste instantie kan je er nog niet zo goed de vinger op leggen, echter je voelt wel iets… Vaak zijn lichamelijke verschijnselen de eerste tekenen dat er iets speelt. Je handen worden nat als je contact hebt met een specifiek persoon, je maag verkrampt als een bepaald onderwerp ter tafel komt, je bruist van de energie of je krijgt niets uit je handen, valt letterlijk stil.

"Je valt letterlijk stil of bruist van energie"

Je hebt de keuze het gevoel te gaan onderzoeken

Wanneer je (h)erkent wat je voelt wil dat nog niet zeggen dat je er iets mee kunt. Wanneer het om positieve gevoelens gaat bestaat de neiging dit voor lief te nemen, het voelt prettig en ook je omgeving kan het goed hebben of raakt door jou zelfs geënthousiasmeerd omdat je op vleugels loopt en de hele wereld aan lijkt te kunnen. En ja, dat voelt “goed”. Wanneer het echter om negatieve gevoelens gaat wordt het ingewikkelder. Je hebt de keuze het gevoel te gaan onderzoeken of het bewust te negeren. Ik benoem het als bewust negeren omdat je inmiddels door hebt dat er iets niet goed voelt en toch laat je de situatie bestaan waarin je dit voelt. Je gaat ofwel toneel spelen, de schone schijn ophouden of het wordt merkbaar en ook je omgeving begint te reageren op jouw negatieve gevoel. Omdat je ongemakkelijker wordt in contact, stil valt en misschien zelfs beren op de weg gaat zien. Je vibe is anders, de high van een positief gevoel maakt plaats voor een low en daar slaat je omgeving vaak niet op aan. 

Nouja slaan ze niet op aan….. Over het algemeen zijn er mensen genoeg die jou wel even zullen vertellen wat er met je mis is. Je bent niet gezellig, lacht nooit, ziet overal problemen, komt niet met ideeën. Kortom je voldoet niet aan het beeld wat zij van je willen hebben. 

Probeer je te voldoen aan het beeld wat anderen van je vragen?

Hoewel wat anderen van je zeggen of denken je in een bepaalde richting kan sturen, je komt pas in beweging als je zelf durft en kunt onderzoeken wat je voelt en wat dit gevoel veroorzaakt. Het onderscheid leren maken tussen je goed voelen en doen alsof je je goed voelt. En dat is niet makkelijk. Je hebt misschien zelfs wel mechanismen ontwikkeld waarmee je jezelf en zelfs je omgeving voor de gek kunt houden. Je zoekt een uitlaatklep waarmee je jezelf overeind houdt. Wat het ook is waardoor je door kunt gaan, ergens van binnen plopt steeds even een gevoel van onbehagen op. Het vraagt durf jezelf in de spiegel aan te kijken en te erkennen dat wat je voelt vraagt om actie. Onderzoek naar wat dat gevoel is en wat je tegenhoudt er verandering in te brengen. Één van de vragen die daarbij om antwoord vragen is of je eigenlijk wel wil voldoen aan het beeld wat anderen van je willen hebben. Wil je zijn wie je werkelijk bent of voldoen aan wat anderen van je vragen?? 

Persoonlijk leiderschap

Ik sla aan op hetgeen waarin Froukje ons in haar workshop meeneemt omdat het gaat over wie je wil zijn, waar je dat wil zijn en met wie. Het is een call to action die je vooral uitnodigt in je zelf op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen. Zoals ik al eerder aangaf is hiervoor een tijd en plaats. Het getuigd naar mijn idee dan ook niet alleen van persoonlijk leiderschap wanneer je drastisch verandering brengt in een situatie die een gevoel van ongemak of zelfs ronduit onvrede oproept. Het getuigt naar mijn idee ook van persoonlijk leiderschap wanneer je dit gevoel aankijkt en erkent dat dit (nog) niet het moment is verandering te brengen in de situatie die je dat gevoel geeft. Jezelf beter voelen in een situatie van ongemak kan zeker ook getuigen van persoonlijk leiderschap. Eigenaarschap nemen voor de beslissing de situatie niet te veranderen, maar verandering brengen in hoe je de situatie beoordeelt en het gevoel wat je er bij hebt. Mede eigenaar zijn van de situatie en alleen al daardoor de situatie toch veranderen. 

Ik neem je mee op reis

Persoonlijk leiderschap gaat voor mijn dan ook nog het meest over iedere kleine stap in het bewuste proces van persoonlijke groei die je dichter brengt bij wie je in de kern bent, waar je wilt zijn en hoe je daar komt. Dat dit leidt tot een goed gevoel over jezelf en jouw rol in relatie tot anderen is wat mij betreft geen vraag maar een gegeven.

Ik neem je mee op de reis in jezelf. Een reis die je inzicht geef in jezelf en waar jij naar toe wilt. Of juist afscheid van wilt nemen. 

Nicole de Ruijsscher

Met veel passie help ik mensen en teams groeien. Ik werk op een no-nonsense manier, met compassie, integriteit en respect. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *